Ik zeg niets

Bodine Castien

Ik zal niet zeggen dat ik niet goed wist welk stijlfiguur deze keer een plekje in Absint zou verdienen, maar de keuze was ronduit moeilijk. Om nog maar te zwijgen over het grote aanbod aan stijlfiguren. Ik zal niet vertellen hoe ik uiteindelijk een keuze heb weten te maken, maar na wat googelen heb ik maar gewoon de knoop doorgehakt.

Lees verder...
Gepubliceerd door Mira Sys - 3 maart 2016, 16:24

reageren


Gemarginaliseerde drogredenen: over het argumentum ad feminam

Claudia Zeller

Tot kort geleden beschouwde ik alles wat met drogredenen te maken had als tamelijk genderneutraal terrein, maar ook hier geldt: blessed are the ignorant. Van de zomer las ik door toedoen van een vriendin een soort feministisch pamflet over pornografie en prostitutie. Zodoende kwam ik in aanraking met het argumentum ad feminam, ofwel de op vrouwen toegespitste variant van het ad hominem.

Lees verder...
Gepubliceerd door Mira Sys - 3 maart 2016, 16:08

reageren


Absint zoekt redacteur primaire literatuur!

Als redacteur primaire literatuur ben je verantwoordelijk voor de proza- en poëzierubriek van Absint. Je zoekt contact met schrijvers en dichters en werkt samen met hen aan een bijdrage. Ook krijg je de kans om zelf uiteenlopende artikelen te schrijven over alles wat met de neerlandistiek te maken heeft. Van een diepgaand essay tot een interview met je favoriete auteur, zowel op wetenschappelijke als op iets minder wetenschappelijke wijze.

Lees verder...
Gepubliceerd door Ezra Hakze - 28 september 2015, 08:53

reageren


Een nieuw nummer in het nieuwe jaar

Het lijkt nog ver weg, maar op de redactie van Absint zitten we alweer tot over onze oren in de eindejaarssferen. We luiden 2015 dan ook in met een nieuwe editie van Absint. De resten van het oudejaar zullen dan langzaamaan opgeruimd zijn, en dat vraagt om voorzichtigheid. Het nieuwe nummer zal daarom niet in zijn geheel een Nieuwjaarsnummer worden. Wel plaatsen we een eindejaarsverhaal en hebben we enkele docenten gevraagd om een analyse te maken van ‘‘Avond” van Boudewijn de Groot, het nummer dat ook dit jaar als hoogst Nederlandstalige nummer in de top 2000 eindigt. Die analyse levert spitsvondige opmerkingen als de volgende op, afkomstig van respectievelijk Lisanne Snelders en Lia van Gemert. Lees verder...
Gepubliceerd door Ezra Hakze - 27 december 2014, 14:20

reageren


Voorproef Absint #14

De nieuwe Absint is onderweg en komt eind oktober uit. Hij zal natuurlijk vol staan met vaste rubrieken zoals de taalkundige reportage,´Absint met’, de borrelrubriek en proza en poëzie. Oktober duurt echter nog lang en voor sommigen is deze informatie niet specifiek genoeg. Daarom bij dezen een voorproef van Absint #14, een overzicht van een aantal artikelen uit het nieuwe nummer.

Lees verder...
Gepubliceerd door Ezra Hakze - 5 oktober 2014, 22:41

reageren


Rauw en hedendaags

Claudia Zeller

Daar ligt hij dan eindelijk, de ‘langverwachte debuutbundel’, zo vermeldt de flaptekst, van de ‘Winnaar NK Poetry Slam 2014’, aldus de glimmende sticker die prominent op de voorkant prijkt. Ik heb het natuurlijk over Crowdsurfen op laag water van niemand anders dan Daniël Vis. Of op papier of in het echt, voor de oplettende lezer en trouwe bezoeker van de Absintfeesten is Daniël Vis allesbehalve een onbekende. Naast optredens tijdens zowel de lancering als het verjaardagsfeestje van Absint waar Daniël Vis in levenden lijve aanwezig was, stond hij met maar liefst drie gedichten in Absint, waarvan twee in het allereerste nummer, en eentje in het jubileumnummer. Tot nu toe, bijdragen van redacteuren niet meegerekend, een ongekend record. Twee van de in Absint gepubliceerde gedichten zijn, zij het in (licht) gewijzigde vorm, terug te vinden in Crowdsurfen op laag water.

Lees verder...
Gepubliceerd door Lisa van Campenhout - 26 mei 2014, 19:29

reageren


Het weer

Sybren Spit

Op het moment dat ik dit schrijf zit ik in de zon. Dat vind ik fijn, want ik hou ervan om in de zon te zitten. Daarbij doet het me ook meteen denken aan hoe fascinerend de zon eigenlijk is. Of eigenlijk: hoe fascinerend het weer is.

Het weer is er namelijk altijd, maar dan ook echt áltijd. Weer of geen weer, voor niets komt de zon op. Het Nederlands is een van de weinige talen die recht doet aan het feit dat dat zo is. Het woord ‘weer’ kan immers zowel ‘opnieuw’ als ‘het geheel van meteorologische omstandigheden’ betekenen. Jeroen van Koningsbrugge’s weerman zou in elke andere taal nooit af kunnen sluiten met de woorden ‘dat was hét weer, dat was het wéér’ .

Lees verder...
Gepubliceerd door Ezra Hakze - 8 mei 2014, 20:39

reageren


« Ouder Nieuwer »