Recensie: Pepijn Lanen - Sjeumig

Ezra Hakze

Een ‘woordkunstenaar’ wordt rapper Pepijn Lanen (vooral bekend als ‘Faberyayo’ van de Jeugd van Tegenwoordig) weleens genoemd door extatische muziekrecensenten. Straattaal en creatieve vondsten strijden dan ook om de voorrang in zijn rapteksten. Zo kwam hij ooit op de proppen met het begrip ‘solonaise’, wat zoveel betekent als een eenzaam feestje. Het woord ‘sjembek’, ook een creatie van zijn hand, hoort tot een van mijn favoriete beledigingen (al ben ik er nooit achter gekomen wat het nou precies betekent).
De vraag is of de talenten van Lanen ook standhouden in de literatuur. Sjeumig is zijn verhalendebuut, en door zijn achtergrond roept het meteen al hoge verwachtingen op. De uitgever maakt het op de zijflap van het boek wel erg bont: Sjeumig zou een ‘nieuwe stroming in de Nederlandse letteren’ aankondigen. Kom kom.

Lees verder...
Gepubliceerd door Ezra Hakze - 27 februari 2014, 21:37

reageren


Vacature adjunct-hoofdredacteur

Als adjunct-hoofdredacteur werk je samen met de hoofdredacteur om er voor te zorgen dat uit de eerste brainstormsessie met de redactie uiteindelijk een gedrukt blad voortkomt. De hoofdredactie coördineert het hele proces, regelt de communicatie tussen redactie, eindredactie, fotograaf, vormgever en drukker en is eindverantwoordelijke voor vorm en inhoud van het blad.

Als adjunct-hoofdredacteur is het belangrijk dat je stressbestendig bent en een talent hebt voor organiseren en aansturen van mensen. In overleg met de hoofdredacteur stel je onder andere de agenda voor vergaderingen op, ben je de laatste proeflezer voor het blad naar de drukker gaat en ben je aanspreekpunt voor de redactie, maar er is ook ruimte voor creatievere taken, zoals het (mee)schrijven van artikelen en het bedenken van features of nieuwe vaste rubrieken.

De redactie van Absint kent een regelmatige doorloop, dus uiteindelijk krijg je als adjunct-hoofdredacteur de kans om door te stromen naar het hoofdredacteurschap.
Wil je naast je studie relevante ervaring opdoen in een functie met veel verantwoordelijkheid, en op een andere manier bezig zijn met de neerlandistiek, stuur dan een mailtje met een korte motivatie naar redactie@tijdschriftabsint.nl en wie weet versterk jij binnenkort onze redactie.

Lees verder...
Gepubliceerd door Sanne van Kempen - 28 juni 2013, 15:42

reageren


8-8-4

Jan van Helden

Als mij voor aanvang van het collegejaar was gevraagd een mening te geven over het nieuwe 884-systeem, had ik schaapachtig in de rondte gekeken, mijn schouders opgehaald en met enige vertwijfeling gemompeld: ‘8-8-4? Geen idee. Ongetwijfeld een keer langs zien komen op de site of over gehoord tijdens een voorlichtingsdag, maar laat ik eerlijk zijn: ik was daar meer om mijn ouders gerust te stellen dat ik echt nog wel ging studeren.’

Lees verder...
Gepubliceerd door Yves Otten - 19 mei 2013, 15:46

reageren


Mei is een rare maand

Claudia Zeller

Mei is een rare maand. Hij begint met de Dag van de Arbeid. In andere landen hult men zich op deze dag in een op het socialisme geïnspireerde vlag. Hier ligt iedereen lekker uit te brakken. ‘Mei’ is echter ook de naam van een studentenpartij. Ik heb nooit begrepen waarom een studentenpartij de naam van een maand kan opeisen. En waarom ‘mei’ mei heet en niet december, of oktober. Goed, October is de naam van een academisch tijdschrift met een activistisch programma, dus die is al vergeven. Maar voor de rest lijkt de keuze uit de elf resterende maanden vrij arbitrair.

Lees verder...
Gepubliceerd door Sanne van Kempen - 18 mei 2013, 11:59

reageren


Verandering betekent niet ontwikkeling

Renske van der Mooren

Afgelopen september was het zo ver voor de Faculteit der Geesteswetenschappen: het gevreesde 884-systeem werd ingevoerd. Een periode van protest is voorafgegaan, waardoor het voor velen een negatief imago kreeg. Na de afronding van het eerste semester heeft elke student het nieuwe systeem kunnen ondervinden. Dit is niet voor iedereen probleemloos verlopen, vanwege een grote herprogrammering van het onderwijs.

Lees verder...
Gepubliceerd door Yves Otten - 6 april 2013, 22:21

reageren


Nostalgie

Imre van Son / doorgeefcolumn

Toen ik zo-even door mijn kamer aan het ijsberen was, zag ik plotseling op een van de onderste planken van mijn boekenkast Literair mechaniek staan, ingeklemd tussen Taal en Taalwetenschap en Nederlandse literatuur, een geschiedenis. Mijn boekenkast zit erg vol, dus het kostte me enige moeite om het boek uit zijn benarde positie te bevrijden.

Lees verder...
Gepubliceerd door Sanne van Kempen - 13 maart 2013, 17:48

reageren


Vreemde Vogels, gulden veren: de finale van het NK Poetry Slam 2012 - deel II

Claudia Zeller / web-exclusief

20:30

Laura van der Haar bijt het spits af. Ik noteer: ‘In het weiland steek je zwammen in de fik’ en ‘en dan kijk je naar de plek waar je later nog de geur van zou weten.’ De jury is onder de indruk van de manier waarop Laura scènes schetst. ‘Intiem en registrerend’, vindt Stitou, ‘mooie beelden, festivalkots.’ Na deze lovende woorden is het de beurt aan Josse Kok, het zachtaardige beest uit Dordrecht: ‘Je ademt wat, je kunt niet anders.’ Het publiek lacht, het kan niet anders.

Lees verder...
Gepubliceerd door Sanne van Kempen - 11 januari 2013, 16:25

reageren


« Ouder Nieuwer »