Voorproef Absint #14

De nieuwe Absint is onderweg en komt eind oktober uit. Hij zal natuurlijk vol staan met vaste rubrieken zoals de taalkundige reportage,´Absint met’, de borrelrubriek en proza en poëzie. Oktober duurt echter nog lang en voor sommigen is deze informatie niet specifiek genoeg. Daarom bij dezen een voorproef van Absint #14, een overzicht van een aantal artikelen uit het nieuwe nummer.

In ‘Absint met…’ neemt Lisa van Campenhout samen met een figuur uit de neerlandistiek en al haar raakvlakken – prominent of niet – het nieuws van de afgelopen twee maanden door. Wat is er gebeurd sinds de vorige Absint verschenen is? Tevens probeert Lisa enkele profetische uitspraken te ontlokken aan de geïnterviewde. In dit nummer Claudia Zeller, ex-redacteur van Absint en nu docent Études Néerlandaises aan de Sorbonne in Parijs.

“Mijn lievelingsvak is een vak waarbij ik uitleg hoe je wetenschappelijke Nederlandse teksten leest. Er is maar één leerling die dit vak volgt. Ik ben begonnen met het hoofdstuk ‘macht’, over Foucault. Die kende ze niet. ‘Ik studeer geen filosofie’, zei ze.”

Lisa van Campenhout en Ezra Hakze nemen de recensies in dit nummer voor hun rekening. Eén zal over ‘Roxy’ gaan, de nieuw te verschijnen roman van Esther Gerritsen:

‘‘Geen vrouw reageert hetzelfde wanneer zij te horen heeft gekregen dat ze zojuist weduwe is geworden. En dat hoeft ook niet: iedereen heeft het recht om op een eigen manier om te gaan met het wegvallen van een geliefde. Zo ook Roxy in het gelijknamige boek van Esther Gerritsen. In haar zesde roman beschrijft Gerritsen de pijn van een personage dat plotseling een wereld in moet waar ze nog niet klaar voor is. Gerritsen tekende dit op in een goed doordacht verhaal dat nog wel iets meer had mogen zijn.
Gerritsen vertelt het verhaal van haar hoofdpersoon op indringende wijze: de gevoelens van Roxy komen pijnlijk helder aan, zowel bij de andere personages als bij de lezer. Roxy wil helemaal niet rouwen, Roxy wil niets. Nou ja, koffie drinken, en roken, en onderonsjes met willekeurig beschikbare mannen, maar nog alsjeblieft niet even meedoen aan het leven, Roxy is immers weduwe, dat mag je je toch aan alles onttrekken?’‘

Verder telt het nummer een kritische uiteenzetting van de argumenten voor en tegen de Ice Bucket Challenge, een literair misdaadverslag van Peter R. de Vries, en een aflevering van ‘Vreemde Wateren’ waarin een leek in de taalkunde zich buigt over een artikel van Fred Weerman. Poëzie en proza zal onder andere afkomstig zijn van Marieke Rijneveld en Jan Zwaaneveld, die beiden al in verscheidene literaire tijdschriften stonden. Rijneveld werd onlangs door Arie Boomsma genoemd als ‘nieuw literair talent’.

Ben je daarnaast ook nog benieuwd naar wat argumentatie en dansen in godsnaam met elkaar te maken hebben? Lees dan zeker het artikel ‘Argumentatie als een dans’ van Mira Sys. Hierin wordt de suggestie gedaan om op een vredelievendere manier met argumentatie om te gaan en er vanuit een ander perspectief naar te kijken.

Tenslotte wordt ook Absint #14 afgesloten met een kruiswoordpuzzel en traditionele prijs:

‘‘Ondertussen is het collegejaar alweer aardig op gang en snak je wellicht naar een korte adempauze. Ach, alles is relatief, dus ook vrije tijd. Dan kun je net zo goed kijken wat jij allemaal van het postmodernisme weet – kennis is immers macht. Ben jij een beetje bekend met postmoderne begrippen en de grote namen uit deze stroming? Test het in het volgende nummer en win een fles absint!’‘

Gepubliceerd door Ezra Hakze - 5 oktober 2014, 22:41


reageren

 
---