Een nieuw nummer in het nieuwe jaar

Het lijkt nog ver weg, maar op de redactie van Absint zitten we alweer tot over onze oren in de eindejaarssferen. We luiden 2015 dan ook in met een nieuwe editie van Absint. De resten van het oudejaar zullen dan langzaamaan opgeruimd zijn, en dat vraagt om voorzichtigheid. Het nummer zal daarom niet in zijn geheel een Nieuwjaarsnummer worden. Wel plaatsen we een eindejaarsverhaal en hebben we enkele docenten gevraagd om een analyse te maken van Avond van Boudewijn de Groot, het nummer dat ook dit jaar als hoogst Nederlandstalige nummer in de top 2000 eindigt. Die analyse levert spitsvondige opmerkingen als de volgende op, afkomstig van respectievelijk Lisanne Snelders en Lia van Gemert (ook Stephan Besser droeg overigens bij aan de analyse).

‘‘Bovendien gaat hij door het groeten van de stoelen een affectieve relatie aan met de
ruimte zelf”

‘‘Dat is wat me hindert: het lied dreunt maar door. De emotie en de spanning van de eerste strofe zijn al snel verdwenen”

Het begin van een nieuw jaar is natuurlijk een geschikt moment voor een terugblik. Ook in nummer 15 staat dus een aflevering van Absint Met, waarin Lisa van Campenhout het nieuws doorneemt met een figuur uit de neerlandistiek. Dit keer belandt Lisa op een heuse woonboot en praat daar met Evi Hoste, hoofdredacteur van grafisch-literair tijdschrift Slang. Het levert onder andere deze wat verontrustende anekdote over Absint op (het drankje, niet het tijdschrift): “Over absint bestaan zoveel mooie anekdotes”, zegt Evi dromerig terwijl ze in haar pizza snijdt. “Een vriend van me had eens een avondje pastis gedronken. Dat blijft aan je maag plakken. De volgende ochtend zat er kennelijk nog steeds een bodempje in, want toen hij water ging drinken, werd het een soort pastislimonade. Was hij wéér dronken!”

Verder onderzoekt Ezra Hakze de staat van boekenprogramma’s en ontdekt dat het geen grapje is om een schrijver te zijn, want je moet aan heel wat eisen voldoen voor jouw boek op tv komt. Ook staat het boekenprogramma zelf regelmatig onder vuur:

‘‘Dat er zelfs binnen de boekenprogramma’s onderscheid bestaat tussen ‘hoog’ en ‘laag’ blijkt wel op Tzum, de literaire nieuwswebsite die er een traditie van maakt om elke maand de boekenrubriek van De Wereld Draait Door af te kraken. Want wat weten boekhandelaars nou van literatuur? Daar moet je op z’n minst Nederlands voor gestudeerd hebben!”

Wat argumentatieanalyse betreft kunnen we weer een stuk van Mira Sys verwachten. Zij heeft zich deze keer over de argumenten rondom de discussie over Ebola gebogen. In het bijzonder over de argumenten rond de politiek van het sluiten van landsgrenzen. Hoe redelijk zijn deze argumenten? Je komt het gauw te weten.

Het wordt een bijzonder nummer op het gebied van recensies, in nummer 15 zal voor het eerst een recensie van een historisch literair werk staan. Daarnaast is de recensie van Worst, de nieuwe roman van Atte Jongstra, geschreven door een uitzonderlijke auteur. Hij introduceert zichzelf als volgt:

‘‘De redactie van Absint verzocht mij de in oktober 2014 verschenen roman Worst van de schrijver Atte Jongstra te beoordelen. Een uitzonderlijk verzoek. Doorgaans vermijdt men intimi van de auteur te vragen een recensie over het werk van een vriend te schrijven. Belangenverstrengeling, objectiviteit, al dat soort zaken maken zoiets onwenselijk.”

Jullie favoriete tijdschrift zal dus weer een hele rits aan onderwerpen bevatten, met een feestelijk tintje. Iets om naar uit te kijken voor in het nieuwe jaar!

Gepubliceerd door Ezra Hakze - 27 december 2014, 14:20


reageren

 
---